Hässleholms kommun

Omsorg och stöd

Hässleholms kommun Backar Barnet med ny samverkansmodell

Den 8 augusti tecknade Hässleholms kommun och Polismyndigheten en överenskommelse om att införa modellen Backa barnet. Satsningen innebär att samarbetet över förvaltnings- och verksamhetsgränser fördjupas för att barn i behov av stöd ska upptäckas tidigt och att ingen ska hamna mellan stolarna.

Ulrika Olsson håller en presentation.

Ulrika Olsson har samordnat implementeringen av Backa Barnet och presenterade modellen för de kommunala chefer och representanter från polismyndigheten som var på plats.

Att nå barn i behov av stöd tidigt har stor betydelse. Att klara grundskolan är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för att förebygga ohälsa, utanförskap och kriminalitet. Förvaltningarna i Hässleholms kommun har i många år samverkat kring de här frågorna, både inom kommunen och tillsammans med Polisen och Region Skåne.

För att förstärka detta arbete införs nu metoden Backa Barnet i kommunen. Backa barnet är en gemensam arbetsmodell för att säkerställa barns rättigheter och tidigt uppmärksamma barns behov och ge samordnat stöd. Under hösten kommer kommun och polis förbereda sig inför att modellen ska sjösättas under 2025.

– I praktiken innebär det att vi skapar en länk mellan barn, vårdnadshavare och polisens, kommunens och regionens olika verksamheter, säger Ulrika Olsson som är processledare och har samordnat implementeringen av modellen.

– Backa barnet gör att vi kan nå fler barn tidigt innan problemen växt sig stora, säger Lena Nilsson, ordförande i socialnämnden. Metoden skapar en tydlig roll- och ansvarsfördelning så att de olika professionerna kan samarbeta lättare utifrån barnets bästa. Genom att barnet och familjen har en egen kontaktperson som samordnar stödet från olika verksamheter underlättar detta för familjerna som får färre myndighetskontakter.

Personer runt ett mötesbord.

Närvarande vid underskrivandet fanns representanter från socialförvaltningen, barn- och utbildningsförvaltningen, omsorgsförvaltningen, kultur och fritidsförvaltningen, kommunledningsförvaltningen och polismyndigheten.

Modellen ligger rätt i tiden

Den 8 augusti hölls ett möte mellan representanter från Hässleholms kommun och Polisen där överenskommelsen undertecknades. De som skrev på var Erik von Essen från polisens nationella operativa avdelning och företrädare för nationella införandeteamet, Hässleholms kommundirektör Ulf Bengtsson samt lokalpolisområdeschef Niklas Årcén.

Dummybild

Erik von Essen, polisens nationella operativa avdelning och företrädare för nationella införandeteamet, lokalpolisområdeschef Niklas Årcén och Hässleholms kommundirektör Ulf Bengtsson.

Kommunpolis Maria Roos Brostedt närvarade på mötet, och ser positivt på att modellen kommer införas i Hässleholms kommun.

– Det ligger helt rätt i tiden med tanke på att utvecklingen vi ser bland unga. Vi behöver samverka mer på alla håll och kanter och nu blir det enklare. När det finns en struktur och ett arbetssätt på plats så blir arbetet inte så blir det lättare att hålla samarbetet i gång, även om det till exempel skulle sluta folk någonstans i ledet.

Backa Barnet

Modellen är framtagen av Ystad kommun, polisen och Region Skåne. Inspirationen hämtades från Skottland, där modellen Getting it right for every child används av alla myndigheter som arbetar med barn. Ystads version blev till Backa barnet som ägs av Ystads kommun, polisen och Region Skåne. Flera kommuner och regioner i landet har också börjat arbeta med Backa barnet eller ska påbörja.

Enligt modellen kommer alla parter i Backa barnet se till att:

  • familjer, barn och unga ska ha tillgång till tidiga insatser och veta var de ska vända sig.
  • undvika att barn och unga hamnar i tomrum med sina ärenden mellan olika verksamheter.
  • i de fall som det behövs så samlas de professionella och barnets nätverk tillsammans med familj och barn.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: